Andree Hollander

Vandaag

Gebeurd in januari

Gebeurd in januari

De sonde Huygens maakt in januari 2005 een zachte landing op Titan, de grootste maan van Saturnus, na een reis van zeven jaar met het moederschip Cassini.

In januari 2004 speelt de affaire rond de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk. In een column van Heleen van Royen kwam zijn hoerenbezoek aan het licht en in de nslaeep daarvan moest hij aftreden.

Gebeurd in januari

Twaalf landen van Europa zijn in januari 2002 in de ban van de nieuwe euromunten en eurobiljetten.

Op de Amerikaanse legerbasis Guantánamo Bay op Cuba wordt in januari 2002 een militair detentiecentrum opgezet voor in Afghanistan opgepakte strijders van al-Qaida en de taliban.

Gebeurd in januari

De Nederlandse staatssecretaris Van der Ploeg stelt in januari 1999 voor het kijk- en luistergeld af te schaffen.

Rellen die eind 1997 plaatsvinden in de Groningse Oosterparkbuurt, leiden in januari 1998 tot het heengaan van korpschef Veenstra, burgemeester Ouwerkerk en hoofdofficier van justitie Daverschot.

Gebeurd in januari

Een extreme koudegolf die Europa in januari 1997 teistert kost minstens 260 slachtoffers,

In januari 1997 werden drie verschillende pogingen gedaan om per luchtballon rond de wereld te vliegen, maar ze mislukten alle drie.

Hevige sneeuwstormen (blizzards) teisteren in januari 1996 de oostkust van de Verenigde Staten en leggen het openbare leven lam.

Gebeurd in januari

De droogste maand van de twintigste eeuw in Nederland was januari 1996.

Overstromende rivieren zorgen in heel Europa voor veel wateroverlast in januari 1995. Wegens dreigende overstroming worden 250.000 mensen in de Betuwe geëvacueerd.

Gebeurd in januari

In de albumhitlijst van januari 1992: Nevermind (Nirvana), Achtung Baby (U2), Simply the Best (Tina Turner), Stars (Simply Red) en Dangerous (Michael Jackson).

De internationale gemeenschap onder leiding van de Verenigde Staten verdrijft in januari 1991 de Iraakse troepen uit Koeweit.

Gebeurd in januari

In januari 1991 krijgt elke student in Nederland een OV-jaarkaart in ruil voor een verlaging van de basisbeurs.

De Nederlandse organisaties Rijkspostspaarbank (RPS) en Postcheque- en Girodienst (PCGD) worden in januari 1986 verzelfstandigd en gaan samen verder als Postbank.

Gebeurd in januari

Michael Jacksons lp 'Thriller' komt in januari 1983 in de Amerikaanse top-10 en zal daar 78 weken blijven, de bestverkopende lp aller tijden.

Januari 1982 is in de Verenigde Staten de strengste winter sinds een eeuw; meer dan 250 mensen vriezen dood.

In januari 1982 teisteren hevige overstromingen grote delen van West-Europa.

Gebeurd in januari

In januari 1980 stijgen de goud- en zilverprijzen door speculaties tot nooit vertoonde hoogten.

In januari 1979 brengt de Chinese vice-premier Deng-Xiaoping een vierdaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten.

Gebeurd in januari

In het kader van het 'Jaar van het kind' worden eind januari 1979 in de Indiase stad Calcutta voedselpakketten en speelgoed uitgedeeld aan dertienduizend arme kinderen.

Hits van januari 1978: Mull of Kintyre (Wings), Take a Chance on Me (Abba) en Lust for Life (Iggy Pop).

Gebeurd in januari

Zweden verbiedt in januari 1978 als eerste land het gebruik van spuitbussen om de ozonlaag te beschermen.

In de hitparade van januari 1975: Bohemian Rhapsody (Queen), Girl, Girls, Girls (Sailor), Golden Years (David Bowie) en Titles (Barcley James Harvest).

Gebeurd in januari

De lp met de oudejaarsconference 1973 van Wim Kan is in januari 1974 de bestverkochte lp van Nederland.

Van 4 november 1973 tot 7 januari 1974 kent Nederland autoloze zondagen als energiebezuiniging wegens de Arabische olieboycot.

Gebeurd in januari

In januari 1973 begint de rechtszaak tegen de Watergate Seven, de inbrekers die werden betrapt bij de inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij in Washington.

In januari 1973 wordt op vele plaatsen in Nederland geprotesteerd tegen het hervatten van de bombardementen op Noord-Vietnam door de Verenigde Staten.

Gebeurd in januari

Een lp als 'Deja Vu' van Crosby, Stills & Nash of 'Bridge over Troubled Water' van Simon & Garfunkel kost in januari 1971 21 gulden.

In de top-40 in januari 1971: George Harrison met My Sweet Lord, Lynn Anderson met Rose Garden, en de Beach Boys met Tears in the Morning.

Gebeurd in januari

In januari 1970 steken twee scholieren in de Noordfranse stad Lille zichzelf in brand uit protest tegen de gebeurtenissen in Biafra.

In januari 1970 maakt de Boeing 747, de Jumbojet, zijn eerste passagiersvlucht over de Atlantische Oceaan.

Gebeurd in januari

In januari 1970 behaalt de Haagse popgroep Shocking Blue de eerste plaats op de Amerikaanse top-100 met het nummer Venus.

Het Nederlands Pastoraal Concilie dat van 4 tot 7 januari 1970 in Noordwijkerhout wordt gehouden, spreekt zich uit voor afschaffing van het verplichte celibaat van RK-priesters.

Gebeurd in januari

De Nederlandse groep Zen heeft in januari 1969 een grote hit met het nummer Hair uit de musical Hair.

In januari 1969 beginnen de testvluchten van de Concorde, het Brits-Franse supersonische vliegtuig.

Tussen 15 en 25 januari 1968 doen zich op het Italiaanse eiland Sicilië ernstige aardschokken voor.

Gebeurd in januari

Hits in januari 1968: World (BeeGees), Nights in White Satis (Moody Blues) en Daydream Believer (Monkees).

In januari 1968 beginnen in Nederland televisieuitzendingen in kleur.

I'm a Believer van de Monkees en Green Green Grass of Home van Tom Jones bereiken in januari 1967 de top van de hitparade.

Gebeurd in januari

In januari 1966 worden Ard Schenk en Kees Verkerk eerste en tweede bij de Europese kampioenschappen hardrijden op de schaats.

Piratenstation Radio Veronica begint in januari 1965 met de wekelijkse top-40.

In de Verenigde Staten wordt in januari 1964 officieel verklaard dat roken schadelijk is voor de gezondheid.

Gebeurd in januari

In januari 1955 zegt Karel Appel in een interview met Jan Vrijman in Vrij Nederland: 'Ik rotzooi maar een beetje an.'

Dr. Willem Drees is in januari 1952 de eerste Nederlandse minister-president die in functie een bezoek aan de VS brengt.

Gebeurd in januari

Begin januari 1950 zet Ho Tsji Min, de leider van de Vietmin-guerilla in Tonkin een krachtig offensief tegen de Fransen in, gesteund door Mao Tse-toeng.

In januari 1942 vinden de eerste Joden-vergassingen plaats in Bunker I te Birkenau.

Gebeurd in januari

In januari 1940 beleefde Nederland met een gemiddelde temperatuur van -5,5 graden in De Bilt de koudste januarimaand van de twintigste eeuw.

In Richmond, Virginia wordt in januari 1935 voor het eerst bier in blik verkocht.

Gebeurd in januari

In januari 1931 demonstreerden in de Verenigde Staten vele tienduizenden werklozen tegen de honger die hen en hun gezinnen bedreigde. De rechtse pers noemde hen voor het gemak communisten.

In januari 1920 liggen de Verenigde Staten 'droog'; alcohol is alleen illegaal verkrijgbaar. De drooglegging duurt tot 1933.

Gebeurd in januari

Van oktober 1918 tot januari 1919 zorgt de dodelijke, besmettelijke ziekte influenza die over de hele wereld heerst voor meer dan 20 miljoen slachtoffers.

Henry Ford introduceert in januari 1914 de productie per lopende band waardoor er elke 90 seconden een T-Ford gereed komt.