Andree Hollander

Tijd

Zon

Jaar

Jaarkalender

Feest- en gedenkdagen

Driekoningen

Uitbeelding in glas en lood

6 januari

Driekoningen, ook wel Epifanie genoemd, is het christelijke feest van de openbaring. Er wordt gevierd dat Jezus werd voorgesteld aan de volkeren, gepersonifieerd door de wijzen uit het oosten.

In sommige landen, zoals Spanje, wordt Driekoningen uitgebreid gevierd met optochten en geschenken. Het is voornamelijk een kinderfeest dat veel weg heeft van het Sinterklaasfeest in Nederland.

Afsluiting

Driekoningen is het feest waarmee de 'Kerstkring' van twaalf dagen, die met de nachtmis op kerstavond begint, wordt afgesloten.

Volgens de overlevering brengt het ongeluk om na 6 januari nog kerstversiering in huis hebben.

Wijzen

Volgens het evangelie van Mattheüs kwamen er wijzen uit het oosten die werden geleid door een ster. Zij schonken het pasgeboren kind in Betlehem goud, wierook en mirre.

Een latere legende heeft deze wijzen voorgesteld als drie koningen met de namen Balthazar, Melchior en Caspar.

Gebruiken

In Nederland lopen op de avond voor Driekoningen op sommige plaatsen kinderen verkleed met een kroon langs de deuren. Ze dragen daarbij lampionnen en krijgen snoep na het zingen van een lied.

De lampionnen herinneren aan de heidense gewoonte om met fakkels de geesten te verjagen. Het snoepgoed stamt van heidense offermalen.