Andree Hollander

Puzzels en quizzen

De Canvas-crack

fragment uit de leader van de Canvas-crack

Zomerquiz

De Canvascrack is een quiz die in de zomerperiode wordt uitgezonden op de Belgische televisiezender Canvas. De uitzending duurt ongeveer een half uur.

Een van de quizdeelnemers is de crack. In België wordt dit woord uitgesproken als 'krak', niet als 'krek' zoals in Nederland gebruikelijk is.

Vier keer vijf vragen

In elke aflevering kruist de crack de degens met vier uitdagers. Elke uitdager krijgt vijf multiple choice vragen met drie antwoorden. De uitdager kies antwoord A, B of C.

De crack moet bepalen of het antwoord van de uitdager juist of fout is. Na vijf vragen volgt de evaluatie.

De evaluatie

De uitdager krijgt een punt per goed antwoord, de crack per goede beoordeling. De crack moet minstens drie beoordelingen goed hebben.

Wint de crack, dan verdient hij geld en mag hij naar de volgende tafel. Is de stand gelijk, dan mag de crack ook verder, maar verdient hij niks en mag de uitdager de volgende keer terugkomen.

Twintig tafels

De crack moet twintig uitdagers verslaan en kan uiteindelijk 25.000 euro verdienen. Als de crack verliest wordt de uitdager de nieuwe crack.

aanvang van het spel

Wat zou je doen?

Als kijker kun je op twee manieren voor het televisietoestel met de quiz meedoen. Ten eerste kun je bepalen welk van de drie antwoorden je als uitdager gekozen zou hebben.

Ten tweede kun je bepalen wat je gedaan zou hebben als je de crack was: volgen of niet-volgen.

Echt meedoen

Met ingang van 2011 biedt Canvas de mogelijkheid om interactief mee te doen. Via de website www.canvas.be kun je na registratie live meespelen met de Canvascrack alsof je de crack bent in het programma. Dat kan vanaf een pc, laptop, smartphone of iPad.

Ik ben daar onlangs mee begonnen.

Vlaams taalgebruik

Soms valt mij specifiek Vlaams taalgebruik op, zoals in de vraag 'welke term gebruikt men nog', waar mijn Nederlands taalgevoel 'gebruikt men nog meer' zou zeggen.

Maar een Vlaamse quiz kan men niet euvel duiden dat ze Vlaams taalgebruik hanteren. Het valt mij alleen op.

Uitstekende redactie

De vragen zijn zeer gevarieerd en vaak interessant en leerzaam. Ze zorgen ervoor dat ik de Canvascrack een van de leukste quizzen vind om naar te kijken.

Herman Van Molle Herman Van Molle

Presentator

Herman van Molle presenteert op een plezierige manier en weet de spelers goed op hun gemak te stellen. Helaas maakt hij vrij veel vergissingen bij het voorlezen van de teksten.

Vaak legt Herman bij de evaluatie uit wat de niet-juiste antwoorden betekenen, maar soms laat hij dat achterwege en dat vind ik jammer.

Nieuw decor

In 2011 is het decor van de quiz vernieuwd. Het oude decor was fris en overzichtelijk met vier tafels op een rij.

Het nieuwe decor vind ik somber en duister.

Herman Van Molle

Draaiplateau

In de oude situatie verplaatsten de presentator en de crack zich telkens naar een volgende tafel.

In het nieuwe decor bevinden de uitdagers zich een draaischijf en worden ze met desk en al aan de speeltafel geplaatst.

Nieuw decor

Een bezwaar in de oude situatie was dat niet zichtbaar was dat de crack nadacht over zijn beslissing. Per 2011 zijn uitdager en crack beiden in beeld en geeft een kader aan wie aan de beurt is.

Herman Van Molle

Ergernissen

Gedurende het spel klinkt een irritant deuntje. Zachtjes, maar toch heel storend. Er zijn veel klachten over. Weg ermee!

het geluid van het applaudiserende publiek duurt mij te lang. Een denkquiz als de Canvas kan volgens mij prima zonder een tribune met publiek.

Typografie

Bij de antwoorden staat er een spatie voor het afsluitende vraagteken. Dat gaat in tegen mijn typografisch gevoel en ook tegen de regels van het Belgisch Instituut voor Normalisatie (BIN).

Volgorde van antwoorden

Soms lijkt het alsof bij een reeks vragen een bepaalde antwoordkeuze, bijvoorbeeld B, de overhand heeft. Dat kan de keuze van de uitdager beïnvloeden.

Om aan te geven dat de volgorde van de antwoorden niet gemanipuleerd wordt, zouden ze altijd in alfabetische of numerieke volgorde gegeven moeten worden.

Op tijd beginnen

Een grote ergernis betreft niet het programma, maar de zender die het uitzendt, Canvas. Ze hebben er veel moeite mee om het programma op tijd te laten beginnen. Te laat is vervelend, maar te vroeg ook.

Als het vorige programma is uitgelopen, zouden de promo's voor andere programma's moeten vervallen om de verloren tijd zoveel mogelijk in te halen.