Andree Hollander

Computer

Microsoft

doolhof, gebruikersinterface, inconsequenties, fouten, Office 2004, slordigheden, vertaling, verwarrend, kleinigheden?

Macintosh Business Unit

Microsoft heeft een aparte afdeling die software voor de Macintosh maakt.

Het team kreeg de opdracht een nieuwe versie te maken van de suite Office for Mac, dat behalve uit een tiental hulpprogramma's bestaat uit Word, PowerPoint, Excel en Entourage.

Vrijheid

Om de uitwisselbaarheid van bestanden te waarborgen moet de gebruikte bestandsindeling overeenkomen met die van Windows (docx, xlsx enzovoort). Maar verder heeft het team alle vrijheid.

Ze mogen afwijken van de bestaande versie van Office voor de Mac, hoeven niet hetzelfde te doen als bij Office voor Windows, maar mogen wel dingen uit die versies overnemen.

Uitlezen kans

Je zou zeggen: een uitlezen kans om een goed product te maken, zonder de nadelen van de huidige versie, zonder de nadelen van de Windows-versie. Alles wat in het verleden fout is gegaan, kan de Macintosh Business Unit met deze versie goedmaken.

Een pakket dat snel en overzichtelijk is, met programma's die goed samenwerken en waarmee het prettig werken is.

Kans gemist

Maar wat een gemiste kans!

Met het pakket Office 2008 laat Microsoft zien dat ze er echt niets van kunnen. Ze denken niet na! Er is geen hoop meer op verbetering. Op allerlei terreinen is het een mislukking. Office is een doolhof die gebruikers tot wanhoop brengt.

Onvoldoende

Het Office-pakket bevat onderdelen die foutief, inconsequent, onlogisch, slordig of verwarrend zijn. En op vele punten strijdig met algemeen gehanteerde gebruikersinterface op de Macintosh.

Extra onvoldoendes krijgen ze voor de vertaling van Office naar het Nederlands.

Geestveranten

Er zijn diverse Engelstalige websites waarop mensen klagen over Microsoft Office. Hier enkele voorbeelden.